Μετ΄ εμποδίων η συλλογή αποβλήτων στα νησιά

Τα σοβαρά προβλήματα της συλλογής αποβλήτων στον νησιωτικό χώρο της Ελλάδας αναδεικνύει ο κ. Γιώργος Βουνάτσος, της «Ανακύκλωση Λέσβου»,  εταιρεία συνεργαζόμενη με το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών «Re- Battery».  Ο κ. Βουνάτσος, ο οποίος διαθέτει άδεια για συλλογή αποβλήτων, αλλά και διαλυτήριο οχημάτων, γνωρίζει από πρώτο χέρι τις αγκυλώσεις του κλάδου, οι οποίες τείνουν να μετατραπούν σε μάστιγα καθώς οι αρμόδιες αρχές κωφεύουν.

«Τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην συλλογή αποβλήτων είναι το οικονομικό», αναφέρει ο κ. Βουνάτσος. Όπως επισημαίνει, λόγω του παραεμπορίου που πραγματοποιείται κυρίως από τους Ρομά, αλλά και από διάφορους ιδιώτες, «τα συνεργεία αρνούνται να εκδώσουν παραστατικά και ως εκ τούτου δεν επιθυμούν την κατάθεση των χρημάτων μέσω τραπέζης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα συνεργεία προτιμούν να κάνουν οικονομικές συναλλαγές με τους Ρομά και τους ιδιώτες οι οποίοι,  όπως υπογραμμίζει, «αγοράζουν σε υψηλές τιμές και με ‘’μαύρο χρήμα’’ τους συσσωρευτές ενώ και οι ίδιοι δεν εκδίδουν απολύτως κανένα παραστατικό».

Το παράνομο εμπόριο τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα του κλάδου. «Παρ΄ όλες τις επανειλημμένες καταγγελίες που έχουμε κάνει στις αρμόδιες αρχές, ουδείς έχει πράξει το παραμικρό και για να το πούμε και ποιο λαϊκά ‘’κανενός το αυτί δεν ίδρωσε’’», τονίζει ο κ. Βουνάτσος.

Μάλιστα, όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος, «δυστυχώς και στα νησιά υπάρχει … ‘’μαύρη μαγεία’’ όταν οι Ρομά συγκεντρώνουν μπαταρίες από διάφορα ηλεκτρολογεία και συνεργεία από τη Λήμνο, την Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία χωρίς φυσικά να εκδώσουν παραστατικά». Και αναρωτιέται ο κ. Βουνάτσος: «Πώς προωθούνται στα μεγάλα αστικά κέντρα (στην Αθήνα,  στη Θεσσαλονίκη) οι συσσωρευτές»; Η απάντηση, όπως αναφέρει, είναι πολύ απλή: «Οι μεταφορές πραγματοποιούνται με φορτηγά Δημοσίας Χρήσης / Πρακτορεία, τα οποία ουδέποτε ελέγχονται από τις Λιμενικές Αρχές».

Έτσι ο κλάδος, έρχεται αντιμέτωπος με τρία «κακά», όπως σημειώνει ο κ. Βουνάτσος, τα οποία είναι τα εξής:

Α) Εμπόριο από μη αδειοδοτημένους Ρομά και ιδιώτες.

Β) Άρνηση των συνεργείων για έκδοση παραστατικών.

Γ) Συναίνεση των μεταφορικών εταιρειών και των πρακτορείων για την παράνομη μεταφορά συσσωρευτών.

Share
espa
top