Πόσο διαρκούν οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων – Πώς επιβραδύνεται η φθορά τους

Ολοένα και μεγαλύτερη είναι η δημοφιλία που γνωρίζουν τα ηλεκτρικά, με αδιάψευστο μάρτυρα τις πωλήσεις τους επί ελληνικού εδάφους. Το χαμηλό κόστος χρήσης, το θετικό οικολογικό πρόσημο, η αθόρυβη κίνηση και η ακαριαία απελευθέρωση ροπής, αποτελούν μερικά από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που συνδράμουν αποφασιστικά στη συνεχή επέκταση της οπαδικής τους λίστας.

Η τελευταία θα ήταν, μάλιστα, ακόμα μεγαλύτερη αν είχαν διαλευκανθεί κάποιες απορίες που διαιωνίζονται στο μυαλό όσων διστάζουν να τα εμπιστευθούν. Ένα από αυτά είναι και η διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Πιστεύεται πως με το πέρασμα του χρόνου οι συσσωρευτές χάνουν μέρος της απόδοσής τους (όπως τα smartphones) και κατά συνέπεια θα φτάσει η ώρα που θα καταστούν άχρηστοι.

Πώς, μπορούμε να γνωρίζουμε, λοιπόν, πόσο θα «ζήσει» μια μπαταρία; Απλά δεν μπορούμε. Δεδομένου ότι η διάρκεια ζωής εξαρτάται από μια αλληλουχία παραγόντων. Το μόνο σίγουρο είναι πως η σταδιακή μείωση της χωρητικότητάς της είναι αναπόφευκτη.  Και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να επιβραδύνουμε την εξασθένιση της αποδοτικότητάς της.

Ταχυφόρτιση

Η χρήση ταχυφορτιστή δεν επιφέρει απαραιτήτως επιταχυνόμενη υποβάθμιση της αποδοτικότητας. Αλλά το αυξημένο θερμικό φορτίο μπορεί να βλάψει τη χημική σύσταση μιας μπαταρίας, μ’ αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των ιόντων λιθίου που μεταφέρονται διαμέσου του ηλεκτρολύτη από την κάθοδο προς την άνοδο. Παρ’ όλα αυτά, ο βαθμός υποβάθμισης που υφίστανται οι μπαταρίες δεν είναι τόσο μεγάλος όσο θεωρούν κάποιοι.

Χαρακτηριστική είναι μια έρευνα στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας με πρωταγωνιστές τέσσερα Nissan Leaf. Τα δύο από αυτά φόρτιζαν σε μονοφασικό φορτιστή 3,3 kW και τα υπόλοιπα σε ταχυφορτιστές ισχύος 50 kW. Μετά από 64.000 χλμ. η έρευνα κατέδειξε πως η εξασθένιση της αποδοτικότητας της μπαταρίας των υποβληθέντων σε ταχυφόρτιση Leaf ήταν μόλις 3% μεγαλύτερη.

Θερμοκρασίες περιβάλλοντος

Οι χαμηλές θερμοκρασίες (υπό το μηδέν) μειώνουν το ενεργειακό της απόθεμα και επιβραδύνουν τον ρυθμό φόρτισής της. Από την άλλη, οι υψηλές θερμοκρασίες, μολονότι μετριάζουν δραστικά τον χρόνο φόρτισης της μπαταρίας, ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιές στα κελιά (π.χ σε συνθήκες παρατεταμένης έκθεσης σε καύσωνα).

Γενικά οι διαφορές στη θερμοκρασία είναι επιβλαβείς, καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα λειτουργούν ιδανικά στο εύρος 15-25 βαθμών Κελσίου. Επομένως, το καλοκαίρι καλό είναι να σταθμεύουν στην σκιά και τον χειμώνα να βρίσκονται σε κλειστό γκαράζ.

Κύκλοι φόρτισης

Είναι κανόνας –για όλες τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου- πως όσο περισσότεροι κύκλοι φόρτισης γίνονται, τόσο περισσότερες είναι οι φθορές στις κυψέλες τους. Η Tesla είχε αναφέρει ότι μετά τη διάνυση 40.000 χλμ., η μπαταρία ενός Model S θα χάσει περίπου το 5% της χωρητικότητάς της, με ένα πρόσθετο 5% να χάνεται μετά τα 200.000 χλμ.

Πώς θα επεκτείνω τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του ηλεκτρικού μου;

– Αποφεύγουμε τη φόρτιση της μπαταρίας στο 100%. Τα ιδανικά επίπεδα φόρτισης είναι 20-80%.

– Αν η μπαταρία είναι πλήρως φορτισμένη, χρησιμοποιούμε την ενέργειά της το συντομότερο δυνατό.

– Αποφεύγουμε τις έντονες επιταχύνσεις, μιας και οι τελευταίες βλάπτουν την μπαταρία, ειδικά αν είναι κρύα.

– Δεδομένου ότι το έντονο κρύο και η ακραία ζέστη αποτελούν εχθρό της μπαταρίας μας, φροντίζουμε να τα σταθμεύουμε σε σκιά το καλοκαίρι και σε κλειστό πάρκινγκ τον χειμώνα.

– Αν το αυτοκίνητό μας εφοδιάζεται με τη λειτουργία προψύξης της καμπίνας, καλό είναι να ενεργοποιήσουμε τον κλιματισμό για 10 λεπτά πριν το οδηγήσουμε σε συνθήκες καύσωνα. Με αυτό τον τρόπο θα αποτρέψουμε την υπερθέρμανση των συσσωρευτών.

– Η συχνή χρήση ταχυφορτιστή θα μειώσει την αποδοτικότητα της μπαταρίας. Καλό είναι, λοιπόν, να προτιμάμε «ανεφοδιασμό» σε παροχές εναλλασσόμενου ρεύματος.

– Δεν αφήνουμε το επίπεδο φόρτισης να πέσει κάτω από το 20%.

– Τηρούμε τα χρονοδιαγράμματα service και επισκεπτόμαστε συνεργεία με καταρτισμένους μηχανικούς.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως μολονότι κρίνεται σημαντική η σωστή χρήση του ηλεκτρικού μας, σημαντική είναι και η συνεισφορά και των εταιρειών. Μην ξεχνάμε πως τα περισσότερα ηλεκτρικά προσφέρονται με 7ετή εγγύηση προσφέροντας ασφάλεια στους κατόχους.

Πηγή: newsauto.gr

espa
top Μετάβαση στο περιεχόμενο