«Re-Battery AE»: Πρωτοβουλία ενημέρωσης και θεσμικής πρόβλεψης για τη διαχείριση του αποβλήτου των μπαταριών της ηλεκτροκίνησης

H «Re-Battery AE» θέτει στο δημόσιο διάλογο της πολιτείας, της επιστημονικής κοινότητας και της αγοράς την ανάγκη ολοκληρωμένης θεσμικής πρόβλεψης, από σήμερα για τη μελλοντική διαχείριση των μπαταριών υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ως αποβλήτων μετά την ολοκλήρωση του κύκλου χρήσης τους.

Από τη θέση του πρωτοπόρου στην ανακύκλωση συσσωρευτών μολύβδου οξέος το Σύστημα «Re-Battery ΑΕ», με οκταετή επιτυχή λειτουργία σε πανελλαδικό δίκτυο, άνοιξε τη συζήτηση και παρουσίασε κατευθύνσεις και προτάσεις για την εναλλακτική διαχείριση των μπαταριών υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων, στο πλαίσιο της τριήμερης διοργάνωσης «Eco-Fest 2020», https://www.eco-fest.org/ αφιερωμένη στις Πράσινες Πόλεις, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Ηλεκτροκίνηση,  που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τον Ιανουάριο 2020 στη Τεχνόπολη στο Γκάζι.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον και την ανακύκλωση, που αναπτύσσει η Re-Battery ΑΕ δημιούργησε ειδικό οπτικοακουστικό υλικό (βίντεο), στο οποίο παρουσιάζονται οι προτάσεις του και οι θετικές αντιδράσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εξέταση και πρόβλεψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος από το μελλοντικό απόβλητο της ηλεκτροκίνησης, η οποία προωθείται διεθνώς και στην Ελλάδα. Δείτε εδώ το βίντεο

Οι εκπρόσωποι της διοίκησης και οι τεχνικοί σύμβουλοι της «Re-Battery ΑΕ» έθεσαν με έμφαση το θέμα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Eco-Fest 2020, υπογραμμίζοντας τόσο τη θεσμική ευθύνη της Πολιτείας, όσο και την περιβαλλοντική ευθύνη των παραγωγών της ηλεκτροκίνησης.

Θετικά ανταποκρίθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος από το ίδιο βήμα αναγνώρισε τη σημασία των σχετικών προτάσεων παραπέμποντας το θέμα της εναλλακτικής διαχείρισης συσσωρευτών υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων να εξεταστεί στο πλαίσιο των νομοθετικών πρωτοβουλιών του ΥΠΕΝ για την ηλεκτροκίνηση και της δραστηριότητας του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης.

Ειδικότερα:

Μ. Μπαλτάς: Κωδικοί στο απόβλητο

«Είμαστε σε αγαστή συνεργασία με τους θεσμούς της Πολιτείας για να λύσουμε τα προβλήματα και να βρούμε τις λύσεις, να καθορισθούν κωδικοί στο απόβλητο, να το προσδιορίσουμε ως απόβλητο με τη λήξη της ζωής του προϊόντος και να βρεθούν εκείνες οι κατάλληλες θεσμικές διεργασίες, ενδεχομένως και δευτερεύουσα νομοθεσία που θα επιτρέψει στη Re-Battery να είναι πάλι μπροστά. Πρώτη και στην εποχή της ηλεκτροκίνησης», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Re.DePlan AE, Σύμβουλος Στρατηγικής Ανάπτυξης της ReBattery AE, Μανώλης Μπαλτάς. Όπως ο ίδιος εξήγησε η Re-Battery αναζητεί από όλες τις αρμόδιες αρχές (ΕΟΑΝ, ΥΠΕΝ) αλλά και παγκόσμιες και ευρωπαϊκές πηγές τις κατάλληλες επιστημονικές και τεχνικές πληροφορίες που θα μας επιτρέψουν την αποκωδικοποίηση όλων των δεδομένων των συσσωρευτών των ηλεκτρικών οχημάτων όταν αυτά μετατραπούν σε απόβλητο.

Μ. Καραβασίλη: Έγκαιρα να δοθούν οι σωστές λύσεις

«Η νέα δεκαετία σηματοδοτείται στη χώρα μας, παράλληλα με τις προσπάθειες που γίνονται για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και βεβαίως για την εφαρμογή στρατηγικών κυκλικής οικονομίας, από την εισαγωγή λύσεων που συνηγορούν στην αειφόρο, την οικολογική μετακίνηση στις πόλεις. Θέσαμε λοιπόν μία προβληματική η οποία μας απασχολεί ιδιαίτερα όσον αφορά το απόβλητο βεβαίως της ηλεκτροκίνησης. Γιατί το ηλεκτρικό αυτοκίνητο όπως ξέρουμε λειτουργεί με μπαταρίες, τεράστιες μπαταρίες μεγάλου δυναμικού λιθίου και βεβαίως μετά από 10 χρόνια ή και νωρίτερα έχουμε ήδη απόβλητο το οποίο θα πρέπει να ξέρει η Πολιτεία πώς θα το αντιμετωπίσει. Έγκαιρα δίνοντας σωστές λύσεις», τόνισε η Μαργαρίτα Καραβασίλη, Ειδική Επιστημονική Σύμβουλος Περιβαλλοντικών Υποδομών και Κυκλικής Οικονομίας της Re.DePlan AE.

«Ωστόσο, συνέχισε, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι η επιστήμη και η επιχειρηματικότητα που αναπτύσσεται γύρω από την ηλεκτροκίνηση οφείλει να απαντήσει αμέσως και στο πρόβλημα διαχείρισης του νέου αποβλήτου που δημιουργείται στις μπαταρίες της νέας γενιάς».

Κλ. Παπανικολάου: Η «ReBattery» είναι έτοιμη

«Η Re-Battery είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων εφόσον εκπληρωθούν οι σχετικές προϋποθέσεις για τη νόμιμη αντιμετώπιση του προβλήματος, με τον τρόπο που θα προσδιορίζει και όλα τα εύλογα οικονομικά μεγέθη που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης, στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης της περιβαλλοντικής ευθύνης των αντίστοιχων παραγωγών», τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Διευθύνων Σύμβουλος της «ReBattery AE», Κλεάνθης Παπανικολάου.

Οι μικροί «φύλακες της φύσης»

Πόλος έλξης για μικρούς και μεγάλους ήταν κατά τη διάρκεια του τριημέρου του «Eco-Fest 2020» οι ενημερωτικές, παιδαγωγικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που οργάνωσαν και συντόνισαν οι άνθρωποι της «Re-Battery ΑΕ».

Τα παιδιά έπαιξαν, ζωγράφισαν, γνώρισαν τους ήρωες από το μαγικό κόσμο των οικολογικών παραμυθιών της Re-Battery, δημιούργησαν τα δικά τους μηνύματα για τη σωτηρία της φύσης και του πλανήτη και έμαθαν για την ανακύκλωση της μπαταρίας μολύβδου-οξέος. Έγιναν «φύλακες της φύσης» και πρεσβευτές του μηνύματος της «Re-Battery ΑΕ» για την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τις ενημερωτικές και τεχνικές παρουσιάσεις της Re-Battery παρακολούθησε με ενδιαφέρον μεγάλος αριθμός πολιτών που συνέρρευσε στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Πληροφορήθηκαν τη δραστηριότητα του συστήματος εναλλακτικής  διαχείρισης συσσωρευτών μολύβδου-οξέος το οποίο επί 8 και πλέον χρόνια λειτουργεί με επιτυχία σε πανελλαδικό δίκτυο με υψηλή τεχνολογική οργάνωση, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Έμαθαν τις επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης διαχείρισης και απόρριψης της μπαταρίας μολύβδου-οξέος και γνώρισαν τα οφέλη της ανακύκλωσής της για το περιβάλλον, τη φύση, την ανθρώπινη ζωή, την οικονομία, την απασχόληση και την ανάπτυξη. Ξεχωριστή νότα τα σημαιάκια με μοναδικό κωδικό για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό της «Re-Battery ΑΕ» με σύνθημα «Επιλέγω ανακύκλωση και κερδίζω» και έπαθλο δωροεπιταγή για είδη ψηφιακού εξοπλισμού, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία.

Share
espa
top