Tο «Βραβείο Περιβαλλοντικής Δράσης Re-Battery 2019» στο Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου Νάξου

-Μήνυμα αισιοδοξίας από την καρδιά του Αιγαίου για έναν καθαρότερο κόσμο, με πρωταγωνιστές τα παιδιά 

-Συνέντευξη κ. Αριστείδη Γρατσία Διευθυντή του Δημοτικού  Σχολείου  Φιλωτίου Νάξου

«Τα παιδιά είναι το μέλλον μας. Αυτά μπορούν να διορθώσουν τα λάθη που έχουν γίνει, αυτά μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο».

Το εξαιρετικά επίκαιρο στις τρέχουσες συνθήκες της παγκόσμιας πανδημίας και διαχρονικά αισιόδοξο αυτό μήνυμα για ολόκληρη την ανθρωπότητα αναδεικνύεται στην κορυφή της πολυσήμαντης και συστηματικής δραστηριότητας ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, ιδίως των νέων,  που αναπτύσσει το  Συστήμα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών (Μολύβδου- Οξέως) «ReBattery Α.Ε». για την προστασία του περιβάλλοντος, την ενίσχυση της ανακύκλωσης και τη σωτηρία του πλανήτη. 

Είναι τα λόγια ενός δασκάλου από την καρδιά της νησιωτικής Ελλάδας,  του κ. Αριστείδη Γρατσία,  Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Φιλωτίου Νάξου, στο οποίο η «Re-Battery Α.Ε.» απονέμει το «Βραβείο Περιβαλλοντικής Δράσης Re-Battery 2019».

Με την εξαιρετική επιμέλεια του Διευθυντή κ. Αριστείδη Γρατσία και την ουσιαστική συνδρομή των 15 εκπαιδευτικών, δασκάλων τους,  οι 110 μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Φιλωτίου Νάξου συμμετείχαν με εξαιρετική επιτυχία και  θερμή ανταπόκρισή στις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της«Re-Battery Α.Ε.», που οργανώθηκαν  με την ευκαιρία της ευρωπαϊκής εβδομάδας μείωσης αποβλήτων 2019 και εξέπεμψαν  από την καρδιά του Αιγαίου αισιοδοξία για έναν καθαρότερο κόσμο στο μέλλον.

Σε ανταπόδοση της διάκρισης του Δημοτικού Σχολείου Φιλωτίου Νάξου από την «Re-Battery Α.Ε.» έγινε αποστολή  εποπτικών μέσων διδασκαλίας και χρήσιμου υλικού για στην ανακύκλωση και τις λειτουργίες του σχολείου, όπως ζήτησαν δάσκαλοι και μαθητές. Τα δέματα της αποστολής  ανοίχτηκαν  σε κλίμα ενθουσιασμού και φωνές επιβράβευσης από το πολύβουο μελίσσι των μαθητών και μαθητριών, φωτίζοντας με χαμόγελα χαράς τα πρόσωπα των δασκάλων τους.

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και ικανοποιήθηκαν από τη βράβευση της ReBattery. Νομίζω πως αυτό τα έκανε περισσότερο υπεύθυνα γιατί ο έπαινος είναι ένα κίνητρο για περισσότερη προσπάθεια», λέει  ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Φιλωτίου Νάξου κ. Αριστείδης Γρατσίας  και τονίζοντας τη σημασία και την απήχηση των δραστηριοτήτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που υλοποιεί η «Re-Battery Α.Ε» σημειώνει ότι:

Στις δράσεις και στους στόχους της ReBattery αντέδρασαν με μεγάλο ενθουσιασμό. Παρακολούθησαν με εξαιρετικό ενδιαφέρον και ενημερώθηκαν για τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας και κατανόησαν την αξία της ανακύκλωσης μολύβδου και το πόσο σημαντική είναι στην προστασία του περιβάλλοντος και στην υγεία του ανθρώπου».

Συνέντευξη κ. Αριστείδη Γρατσία Διευθυντή του Δημοτικού  Σχολείου  Φιλωτίου Νάξου

Με την ευκαιρία  της απονομής από τη «Re-BatteryΑ.Ε» του «Βραβείου Περιβαλλοντικής Δράσης Re-Battery 2019» στο Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου Νάξου, ο κ. Αριστείδης Γρατσίας Διευθυντής του Σχολείου παραχώρησε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη, η οποία έχει ως εξής:

-Ερώτηση: Σύμφωνα με τις έρευνες οι νεότερες γενιές αφομοιώνουν καλύτερα τα οικολογικά μηνύματα. Οι μαθητές σας πώς αντέδρασαν στο μήνυμα της ανακύκλωσης, μέσα από τις δράσεις της Re-Battery;

-Αριστείδης Γρατσίας: Η νέα γενιά πιστεύω πως ναι, είναι ευαισθητοποιημένη σχετικά με τα προβλήματα του περιβάλλοντος και γνωρίζει πως τόσο η κατάστασή του έχει επιδεινωθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, όσο και το πόσο έχει διαταραχθεί η σχέση ανθρώπου – φύσης.

Το σχολείο μας κάθε χρόνο αναλαμβάνει και υλοποιεί προγράμματα περιβαλλοντικού χαρακτήρα (ανακύκλωση, αναδάσωση, καθαρισμός πάρκων και τοποθέτηση σχετικών πινακίδων, καθαρισμός περιπατητικών προορισμών στο χωριό μας, καθαρισμός παραλιών, συνεργασία με HELMEPA κ.ά.) με αποτέλεσμα οι μαθητές μας να αφομοιώνουν τα οικολογικά μηνύματα και να ευαισθητοποιούνται περισσότερο ώστε να μεριμνούν για τη διασφάλιση της οικολογικής ισορροπίας.

Στις δράσεις και στους στόχους της ReBattery αντέδρασαν με μεγάλο ενθουσιασμό. Παρακολούθησαν με εξαιρετικό ενδιαφέρον και ενημερώθηκαν για τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας και κατανόησαν την αξία της ανακύκλωσης μολύβδου και το πόσο σημαντική είναι στην προστασία του περιβάλλοντος και στην υγεία του ανθρώπου.

-Ερώτηση: Από την εμπειρία σας τι σημαίνει για την ενήλικη ζωή των παιδιών το να γίνονται σε αυτές τις ηλικίες πρεσβευτές του μηνύματος της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος;

-Αριστείδης Γρατσίας: Τα παιδιά είναι το μέλλον μας. Αυτά μπορούν να διορθώσουν τα λάθη που έχουν γίνει, αυτά μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Τα πάντα μπορούν να μάθουν τα παιδιά. Ό,τι σημαντικό είναι να γίνει, απ’ αυτά πρέπει να ξεκινάει, αρκεί να τους περάσεις τα μηνύματα, τις γνώσεις και τα ερεθίσματα με τον κατάλληλο τρόπο. Τα παιδιά καταλαβαίνουν, νιώθουν, μαθαίνουν και κρίνουν. Άρα ευαισθητοποιημένα παιδιά, υπεύθυνοι ενήλικες, περιβαλλοντικά ενεργοί πολίτες.

-Ερώτηση: Με τη θερμή ανταπόκρισή του στη δράση της Re-Battery το Δημοτικό Φιλωτίου Νάξου εξέπεμψε από την καρδιά του Αιγαίου αισιοδοξία για έναν καθαρότερο κόσμο στο μέλλον. Ποιοι παράγοντες συνέβαλαν στη μεγάλη επιτυχία της δράσης αυτής στο δικό σας σχολείο;

-Αριστείδης Γρατσίας: Στο σχολείο μας υπάρχει μια πολύ καλή επικοινωνία και σχέση μαθητή – δασκάλου. Οι μαθητές/τριες είναι ευαισθητοποιημένοι από τα προγράμματα που κάθε χρόνο υλοποιούνται στο σχολείο μας. Είμαστε εθελοντές στην προστασία του περιβάλλοντος και συνεργαζόμαστε με φορείς και συλλόγους.

Όταν παραλάβαμε το υλικό της ReBattery τα παιδιά αγκάλιασαν με αγάπη το Ρι-Μπαταρούλη και με ενθουσιασμό. Θέλησαν να ακολουθήσουν τους Φύλακες της Φύσης. Εδώ θα ήθελα να συγχαρώ τη ReBattery για την απήχηση που έχει το πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στους μαθητές και τα μηνύματα που κατάφερε να τους περάσει.

-Ερώτηση: Νομίζετε ότι διαφέρει ο τρόπος που αφομοιώνουν τα περιβαλλοντικά μηνύματα τα παιδιά της περιφέρειας από τα παιδιά των αστικών κέντρων;

-Αριστείδης Γρατσίας: Θεωρώ πως ναι, τα παιδιά των αστικών κέντρων είναι αποξενωμένα από τη φύση. Τα παιδιά της περιφέρειας ζουν μέσα σ’ αυτή, δένονται με το περιβάλλον, το νιώθουν, το αισθάνονται. Γι’ αυτό και βλέπουμε τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα σχολεία να ακολουθούν τη βιωματική μάθηση. Αυτή θα βοηθήσει τα παιδιά να αποκτήσουν εμπειρίες μέσα από τη σχέση και την αλληλεπίδρασή τους με το περιβάλλον. Γνώση – ενημέρωση – κατανόηση, αλλά όχι αδράνεια, βίωμα, αλληλεπίδραση, ευαισθητοποίηση, κριτική σκέψη.

-Ερώτηση: Έχετε προηγούμενη εμπειρία περιβαλλοντικών δράσεων στο σχολείο σας;

-Αριστείδης Γρατσίας: Ναι, μεγάλη. Κάθε χρόνο προγραμματίζουμε, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Συνεργαζόμαστε με φορείς, συλλόγους και συμμετέχουμε ενεργά σε εθελοντικές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. (HELMEPA, Σύλλογος προστασίας  Άγριας Ζωής κ.ά.)

-Ερώτηση: Εσείς ως δάσκαλός τους τα εμψυχώσατε και τα καθοδηγήσατε στη δράση της ανακύκλωσης των μπαταριών μολύβδου-οξέος. Ο «όρκος του φύλακα της φύσης» που έδωσαν επηρέασε τη μετέπειτα συμπεριφορά των παιδιών στις τάξεις και το προαύλιο; Έχετε να μας διηγηθείτε κάποιο περιστατικό;

-Αριστείδης Γρατσίας: Πάρα πολύ επηρεάστηκαν τα παιδιά από τον όρκο του Φύλακα της Φύσης. Ένιωσαν υπεύθυνοι γι’ αυτή την αποστολή. Ενημέρωσαν τους γονείς τους για το πώς πρέπει να απαλλαγούμε από το Μολυβδένιο Στρατό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως πολλοί γονείς ενημερώθηκαν σχετικά με τις μπαταρίες των αυτοκινήτων και συμμάχησαν μαζί μας. Επίσης στο προαύλιο του σχολείου μας δεν υπάρχει σκουπιδάκι, ενώ κάνουν παρατηρήσεις περιβαλλοντικής συμπεριφοράς και στους μεγάλους έξω στο περιβάλλον του χωριού μας.

-Ερώτηση: Ο Ρι-Μπαταρούλης νικά το Μολυβένιο Στρατό. Το παραμύθι είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο στα χέρια των δασκάλων για να πούνε στα παιδιά σοβαρές ιστορίες;

-Αριστείδης Γρατσίας: Ναι, το παραμύθι είναι μέσο διδασκαλίας και ένα από τα κυριότερα μέσα ευαισθητοποίησης στα χέρια ενός δημιουργικού εκπαιδευτικού, που αφιερώνει χρόνο και ψυχή στους μαθητές του.

-Ερώτηση: Πώς υποδέχθηκαν τα παιδιά την είδηση ότι το σχολείο τους θα βραβευθεί από τη Re-Battery χάρη στη θερμή συμμετοχή τη δική τους και των δασκάλων τους;

-Αριστείδης Γρατσίας: Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και ικανοποιήθηκαν από τη βράβευση της ReBattery. Νομίζω πως αυτό τα έκανε περισσότερο υπεύθυνα γιατί ο έπαινος είναι ένα κίνητρο για περισσότερη προσπάθεια. Εξάλλου θα το καταλάβετε από το φωτογραφικό υλικό που θα δείτε. (https://www.facebook.com/pg/dimotikofilotioy/photos/?tab=album&album_id=2551836444922659&ref=page_internal)

-Ερώτηση: Τα παιδιά έγιναν πρεσβευτές του μηνύματος της ανακύκλωσης τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και ευρύτερα μέσω της ιστοσελίδας που διατηρεί το σχολείο στο facebook. Ποια ήταν η απήχησή του;

-Αριστείδης Γρατσίας: Η σελίδα του σχολείου μας έχει πολλούς ακόλουθους. Η απήχηση του μηνύματος της ReBattery ήταν πολύ μεγάλη. Εκατοντάδες Like και κοινοποιήσεις.

-Ερώτηση: Σας βοήθησε το πρόγραμμα της Re-Battery να εμπνευστείτε την επόμενη περιβαλλοντική δράση του σχολείου σας;

-Αριστείδης Γρατσίας: Ναι, φυσικά. Η γνώση, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση πάντα έχουν θετικά αποτελέσματα. Το πιο πιθανό είναι πως το επόμενό μας πρόγραμμα θα έχει σχέση με την ανακύκλωση.

Το «Re-Battery Α.Ε.», Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών μολύβδου οξέος συγχαίρει και ευχαριστεί,  τον Διευθυντή  κ. Αριστείδη Γρατσία, τους εκπαιδευτικούς, όλους τους μαθητές  και τους  γονείς τους, του Δημοτικού Σχολείου Φιλωτίου Νάξου για το σπουδαίο ήθος, το έργο τους και το μήνυμα πίστης, ελπίδας και αισιοδοξίας, που μας δίνουν.

Share
espa
top Μετάβαση στο περιεχόμενο